top of page
27.jpg

Uzm. Dr. Can ŞİVET

Kanal Tedavisi Uzmanı
post2.jpg

Kanal Tedavisi

Dişlerde oluşan çürüklerin derinleşerek ilerlemesi ya da dişlerin darbe görmesi sonucu dişe canlılığını veren, besleyen ve sinirlerini içeren pulpa dokusu (Diş özü) hasar görerek, iltihaplanır. Kanal tedavisi bu tip ciddi hasar görmüş ya da iltihaplanmış dişleri tedavi edebilmek için yapılan bir işlemdir. Tedavi, dişin hasar görmüş pulpa dokusunun (Diş özünün) çıkarılması, temizlenmesi, bakterilerden arındırılması ve tekrar dolgu maddeleriyle doldurularak kapatılmasını içerir. Pulpaya bu denli hasar veren nedenlerin en yaygın olanları çatlamış ya da kırılmış diş, çürüğün çok derin olması ya da aynı dişe birçok kez tedavi uygulanmış olmasıdır. Kanal tedavisi terimi, söz konusu tedavide diş köklerinin içinde yer alan kanalların temizlenmesinden kaynaklanır.

Edited Image 2016-01-29 20-55-16

Retreatment - Kanal Tedavisi Tekrarı

Daha önce uygulanan kanal tedavisi bir çok sebep yüzünden başarısız olabilmektedir. Günümüz endodonti pratiğinde kök kanalının yeniden tedavisi sıklıkla uygulanmaktadır. Buna retreatment, revizyon veya tedavinin yenilenmesi denmektedir. Retreatment tedavisinin başarısını etkileyen en önemli faktör, hekimin bilgi ve beceresinin yanında kullanılan teknolojik cihazlar ve dental materyallerdir.Başarısız olan kanal tedavisi yenilenerek, dişin uzun süre ağızda kalması sağlanmaktadır.

Edited Image 2016-01-29 20-46-47
profile-microsurgery_2_1.jpg

Rezeksiyon - Endodontik Cerrahi

Endodontik Cerrahi kanal tedavisiyle tedavi edilemiyecek enfekte dişlerde uygulanan bir yöntemdir. Enfekte dişlerde eğer problem kronik ise ve yaygın bir enfeksiyonsa kanal tedavisi tek başına yeterli olmaz. Bu vakalarda cerrahi olarak dişin kemik içinde kalan bölümüne müdahale yapılır. Kanalları tıkalı olan enfekte dişlerde de endodontik cerrahiye başvurulabilir. Endodontik cerrahi ağız içinde problemli dişin dişeti altında kalan bölümünde lokal anestezi altında yapılır. Daha önce kanal tedavisi görmüş iyileşmemiş dişlerde endodontik cerrahi yöntemi uygulanabilir. Bu tür vakalarda enfekte bölge açılarak enfekte doku artıkları temizlenip kapatılır. Endodontik cerrahi uygulanan dişler belli zaman periodları içinde radyolojik olarak kontrol altında tutulur. Kontroller 1 yıla kadar devam ettirilir. Cerrahi yöntemde dişin enfeksiyon durumuna göre başarısızlığa yol açan ve cerrahi olarak uzaklaştırılması gereken dokular elimine edilir. Kanal tedavisi ise işlemden önce gerçekleştirilir. Cerrahi sonrası ilk 10 günde operasyon bölgesi iyi temizlenmeli, hasta hekimin tavsiyelerini uygulamalıdır. Hasta hekim işbirliği tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi en önemli iyileşmeyi etkileyen faktördür.

bottom of page